Hoe werkt dat met Zonne-energie coöperatie De Groene Leye

Zonne-energie coöperatie De Groene Leye u/a is opgericht door Duurzaam Energie Haaren u/a. Hiermee wil DEH haar kennis omtrent zonne-energie inbrengen in een nieuwe coöperatie, genaamd zonne-energie coöperatie De Groene Leye u/a, die voldoet aan de eisen van de regeling verlaagd tarief energiebelasting en die zich uitsluitend richt op de productie van zonne-energie.

Zonne-coöperatie De Groene Leye u/a is een vrijwilligers coöperatie die als doel heeft om samen met de inwoners en bedrijven voor 2025 in de gemeente Haaren zonne-energie op te wekken voor alle woningen en bedrijfsgebouwen. Dit doen wij door het initiëren en organiseren van zonne- energieprojecten, ofwel de aanleg van zonneparken en zonnedaken voor en door de leden van de coöperatie in de vorm van zonnepanelen.

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel, is een paneel waarop een groot aantal fotovoltaïsche cellen zijn gemonteerd die zonne-energie (elektromagnetische straling) omzet in gelijkstroom. Een omvormer zet deze stroom om in wisselstroom zodat deze op het elektrisch niet kan worden aangesloten.De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie.

Wij hebben een aantal initiatieven genomen om projecten uit te voeren voor de eerste 1.600 panelen binnen het wettelijk kader van de “postcoderegeling”. Het eerste project van zonne-energie coöperatie De Groene Leye u/a is de aanleg van een zonnepanelendak , een zogenaamde PV- installatie, op de luifel van Tankstation Helvoirt B.V. met 209 panelen. 
 

Wat is mijn rol als cooöperant?

Je bent lid van de coöperatie en in die hoedanigheid mede-eigenaar van de coöperatie. De leden benoemen een bestuur die zorg draag voor de zonne-energieprojecten, ze rolt ze uit en exploiteert ze. Zij draagt zorg voor de collectieve energiecontracten en de ledenadministratie.

Hoe kan ik meedoen en wat kost dat?

Door lid te worden van Duurzaam Energie Haaren. Als je nog geen lid bent, betaal je eenmalig € 65 extra aan lidmaatschapskosten. Daarmee heb je meteen toegang tot de andere DEH-projecten, zoals Samen Slim Rijden (autodeelproject), Brabant Woont Slim (advies voor energiebesparing in huis) en alle toekomstige diensten van DEH.

Wat moet ik zelf regelen?

Behalve het invullen van bijgevoegd inschrijfformulier en het betalen van uw lidmaatschap niets! U krijgt van ons bericht over uw deelname en wij ontzorgen u volledig. Ook de overstap naar de collectieve energieleverancier wordt automatisch geregeld. U vult uw gegevens in en wij regelen het voor u.

Ook voor ondernemers?

Ook ondernemers en semi- overheid kunnen meedoen. Afhankelijk van de je energiecontract, je soort aansluiting en het stroomverbruik gelden soortgelijke voorwaarden. Je kunt ook een facilitaire rol spelen en je grond of je dak beschikbaar stellen voor een volgend zonnepark! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Hoeveel aandelen kan ik kopen?

De investering per aandeel in de coöperatie bedraagt € 250. In principe kun je zoveel aandelen kopen als je wilt! Er geldt wel een maximum voor de korting voor energiebelasting. Deze is per Kwh nooit meer dan uw eigen stroomverbruik en nooit meer dan 10.000 Kwh per jaar .

Wordt mijn aanvraag altijd toegewezen?

In principe wel. Zonne-energie Coöperatie de Groene Leye heeft op dit moment haar eerste project in uitvoering en is al in onderzoek met twee vervolgprojecten. Als er meer inschrijvingen zijn dan we op dit moment aan zonnepanelen kunnen plaatsen, moet je even geduld hebben. Dan zetten we je vast op de lijst voor ons volgende project. Hoe meer mensen en bedrijven mee doen, des te eerder we ons doel bereiken: “ Onze eigen gemeente 100% zelfvoorzienend maken met groene stroom”.
Terug naar boven